5 frågor du bör ställa till din takläggare  

Om du planerar att anlita en takläggare för första gången har du säkerligen 100 frågor och inte många svar – bygg tak med hjälp. För den som inte är insatt i takmaterial och takarbete kan det kännas lite som en djungel med alla olika alternativ och företag i branschen. Det enda du behöver tänka på är att anlita en kompetent och trygg takläggare. Du behöver inte läsa på om olika takmaterial och leta rätt på svaren på alla dina frågor på egen hand. En professionell och seriös takläggare ska kunna svara på alla dina frågor, guida dig och ge dig en högkvalitativ service. Genom att ställa följande frågor till din takläggare kan du få värdefull information gällande företaget och deras service. Tänk på att utnyttja takläggarens kunskap så mycket som möjligt. Genom att ställa så många frågor som möjligt kan du dessutom testa firmans kunskaper och få en känsla av om de vet vad de sysslar med.  

  

  1. Vilket takmaterial rekommenderar du? 

Passa på att testa och utnyttja takläggarens kunskaper genom att be om rådgivning och rekommendationer. Oavsett om du har ett gammalt klassiskt tegeltak och planerar att fortsätta med det kan du passa på att vidga dina vyer lite. Kanske kan det löna sig att tänka i andra banor och överväga ett nytt takmaterial. Lyssna noga på takläggarens rekommendationer och se över dina möjligheter innan du tar ett beslut.  

  

  1. Rådfråga om vad för service ditt tak behöver 

Se till att fråga vad för takrenovering din takläggare rekommenderar. I vissa fall kan det räcka med att byta ut takpannorna, medan i andra fall kan det vara gynnsamt att byta ut hela takkonstruktionen. Exempelvis kan en ny takkonstruktion leda till bättre isolering vilket håller din bostad varmare och kan hålla nere uppvärmningskostnaderna.  

Checklista för att renovera tak  

  1. Har ni försäkring, behörighet och F-skattsedel? 

Denna punkt är oerhört viktig eftersom dessa saker visar på att de är en seriös takläggare i branschen. Om du får tillgång till organisationsnummer kan du kolla upp företaget hos Skatteverket och kronofogden. Be om att få se försäkringar och bevis på behörighet om du är osäker. Försäkring är viktig eftersom det ger dig som kund ett skydd om något går snett under arbetet. Behörigheten visar på att de är kunniga och behöriga för att arbeta som takläggare.  

  

  1. Kan jag få se referenser på liknande tak? 

Be om att få referenser på liknande arbeten för att se vilket resultat du kan förvänta dig av takläggaren. Om de är motvilliga att ge referenser kan det vara ett varningstecken och ett tecken på att de har något att dölja.  

  

  1. Be takläggaren motivera sina beslut 

Om din takläggare väljer exempelvis plåttak, be dem motivera varför de anser att det takmaterialet passar bäst för ditt tak. Har det med pris, egenskaper, hållbarhet eller utseendet att göra?  

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.