WordPress – eller webbyrå?

Att registrera ett domännamn tar inte mer än två minuter och vill man sedan skapa en hemsida är det bara att kontakta webbhotellet så guidar de kunden på deras hemsida så att wordpress kan installeras. Därefter är det enkelt att bygga upp sin hemsida med färdiga mallar, plugin och enkel navigering. Så frågan blir då – varför ska en webbyrå egentligen anlitas?

Nej, någon webbyrå behövs inte…

Utifrån att köpa domännamn och publicera en hemsida så behövs ingen webbyrå. Det går snabbt och man får alltid den hjälp som behövs från webbhotellet. Att få upp en sida är inte svårt. Därmed inte sagt att den kommer bli snygg, ha rätt funktioner eller att den är säker mot hackerattacker.

Önskas enbart en personlig blogg där vardagliga saker ska skrivas är, i de absolut flesta fall, en webbyrå en överkurs. Detsamma kan gälla om du har ett litet företag där målet enbart är att förmedla kontaktuppgifter. Där hemsidan snarare kan jämföras med en anslagstavla.

Ja, webbyrå är ett måste…

Som med allt i livet är det din egen kunskapsnivå som avgör om du behöver ta hjälp eller inte. Har du grundläggande kunskaper inom webbdesign med http://squib.design/ kanske du kan bygga upp en relativt snygg hemsida. Har du inte några kunskaper är det betydligt svårare. Även om du har guider, mallar och plugin att använda.

Men framförallt behövs en webbyrå när det kommer till mer avancerade funktioner. För E-handlare, med många olika produkter, är det viktigt att ha ett system som fungerar utan problem. Det blir även vanligare att dessa webbsidor kommunicerar med lagersystem, kassasystem eller andra. På så vis blir det inte en fysisk butik och en onlinebutik utan allt integreras. En lösning som är väldigt fördelaktig för E-handlaren.

Hur syns du på Google?

Ännu en aspekt är synligheten på Google. Som nämnts går det att starta upp en hemsida relativt enkelt. Det finns även portaler där bloggar och hemsidor kan startas utan att man behöver betala något till ett webbhotell. Men att ha en hemsida är bara första steget för företagaren. Nästa steg är att synas på Google på ett sätt som skapar trafik till sidan.

Det är extremt vanligt att en webbyrå inte bara erbjuder design och kodning av sidan utan även det arbete som krävs för att sidan ska synas på Google. Ett arbete som kallas för SEO eller sökmotoroptimering. Men även här är det just förkunskaper som väger tungt. Har du kunskaperna, eller gärna läser in dig på dem, så kanske du kan klara av detta arbete på egen hand.