Skall du bygga altan? Här kommer några tips!

Altanen kan vara husets bästa plats om den ligger på rätt ställe och är i rätt storlek! En fin altan är verkligen något som höjer graden av njutning man får ut av sitt hus. För att bygga en fin altan på rätt ställe krävs det att man tänker till. Själva bygget är inte särskilt komplicerat men om man hellre vill sitta i trädgården och mysa med en kopp kaffe kan man alltid anlita en snickare som gör grovjobbet åt en.

Här skall altanen ligga

Ett vackert trä-däck är ingen bragd i sig, däremot om det ligger så att man har fin utsikt över någon typ av natur och dessutom där man får kvälls eller morgonsol. Då har man en altan värd namnet. Snickare är ofta rätt vana vid att bygga altaner utan byggföretag och de kan hjälpa dig att tänka ut vart den bästa placeringen blir.

Några saker att tänka på när man bygger altan är;

  1. Kvällssol är väldigt attraktivt och mysigt, det är vad de flesta vill ha ut av sin altan.
  2. Om man väl satsat på denna kvällssol är det bra om altanen är enkel att ta sig ut på från köket eftersom man troligen kommer vilja äta middag där ute rätt så ofta. Då är det skönt att slippa gå igenom hela huset eller i trappor och liknande. Det bästa är om altandörren går direkt in till köket.
  3. Man vill inte alltid att förbipasserande eller att grannar skall se en när man sitter och sippar på sitt glas Prosecco på altanen. Om det är möjligt bygg så att altanen är insynsskyddad men samtidigt har en trevlig utsikt.
  4. Bygg inte en alldeles för stor altan, det är bättre att ha en mindre som sitter på rätt ställe. Det kan kännas pampigt med ett byggföretag och fräckt med ett stort trä-däck men i slutändan kommer storleken inte att användas särskilt mycket.
  5. Altanen behöver inte sitta tätt intill huset, även om det är enklast att ha altanen i anslutning till köket så kan det vara värt att bygga den en bit ifrån huset om det finns en perfekt plats.

Vilka material skall man använda?

Det vanligaste är att bygga altan av tryckimpregnerat trä, det är då ceder eller lärk. Fråga din snickare om du vill ha något ovanligare material. Tryckimpregnerat trä är dock det billigaste materialet och det håller väldigt bra. Det är dock inte fritt från kemikalier från ditt byggföretag så det är inte naturens bästa vän.

Se efter din altan så håller den längre

Även om tryckimpregnerat trä håller bra så är det viktigt att man sköter om sin altan för att maximera livslängden som snickare Stockholm. Att tvätta plankorna är något som bör göras årligen och en vanlig högtryckstvätt fungerar utmärkt. Man behöver ofta inte köra högtryckstvätten av snickare Stockholm på högsta styrka eftersom det kan skada träet. Fråga din snickare för specifika rekommendationer för just din altan.

Efter du tvättat altanen kan den behöva oljas för att hålla så länge som möjligt för snickare Stockholm. Det bästa är att olja in altan under våren så den är redo att användas hela sommaren.