Dags för taktvätt 

Börjar ditt tak se smutsigt ut? Då kan det vara dags för en taktvätt. Genom en taktvätt kan du rengöra taket från smuts och mossa, vilket kan förbättra ditt taks kvalitet och hållbarhet. Taktvätt kan genomföras med olika metoder för olika typer av tak. 

 

Syftet med taktvätt 

Om ditt tak börjar få en grön beläggning, missfärgningar eller ser allmänt smutsigt ut kan det vara dags för en taktvätt genom takarbete malmö. Om avrinningen inte fungerar som den ska är även det ett tecken på att smuts behöver tas bort för att lösa problemet. Den kanske vanligaste orsaken till att utföra en taktvätt är dock för att snygga till det. Ett nytvättat tak ser fräscht ut vilket kan förbättra hela husets utseende. Det finns även fler fördelar med att utföra en taktvätt. Om du har tegel eller betongtak, vilket är vanliga tak sorter, kan en taktvätt komma väl till hands. Lav, alger och mossa som lätt kan växa på taket efter ett antal år kan nämligen fånga fukt på taket. Eftersom lav, alger och mossa frodas och växer med hjälp av fukt tenderar detta att fånga fukt på taket. Denna fukt kan vara skadligt för taket i det långa loppet. Fukten kan nämligen orsaka sprickbildning på både tegel och betongtak. Genom en taktvätt kan du få bort eventuella lav, mossa och alger och därmed få bort eventuell fukt. På så sätt kan du förebygga frostsprängningar och kanske till och med förlänga livslängden på ditt tak. Att tvätta taket regelbundet och därmed tvätta bort smuts och växtlighet kan du förebygga skador som kan uppkomma på taket längre fram. 

 

Hur ofta bör man tvätta taket? 

Hur ofta det är lämpligt att genomföra en taktvätt är en definitionsfråga som är svår att ge ett tydligt svar på. De tidigare nämnda tecknen på att det är dags för en taktvätt kan vara en bra utgångspunkt. När taket ser smutsigt ut, är täckt i mossa eller du får problem med avrinningen är det dags att tvätta taket. Självklart är det bäst att alltid vara ute i god tid. Genom att vänta för länge innan du tvättar ditt tak finns det en risk för att skador uppkommer på taket. Dessa skador kan vara svåra att upptäcka om du exempelvis har mycket påväxt av mossa eller lav på taket. Av den anledningen är det alltid bra att genomföra regelbundna taktvättar. Vissa rekommenderar att tvätta taket någon gång per år, medan andra rekommenderar var femte år. Du får helt enkelt avgöra själv baserat på ditt tak och din ekonomi vad som passar bäst för dig.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.